1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

Gyertyafenyes5Székely Kristóf és a zongora viszonya bizonyára mindenki számára publikus, így az sem lehet meglepő, hogy éves munkájának középpontjában is a zene áll. Kevésbé köztudott, hogy ennek keretében, Gyertyafényes Est elnevezéssel, több komolyzenei koncertet is ad iskolánkban az év során. Na nem szólóestről van szó, az adventi bazáron megtartott első alkalommal Kristóf baráti köréből szemezgetett, akik (micsoda meglepetés) szintén profi zenészek. Maga az est leginkább a tavaszi hangversenyhez hasonlít, de annál sokkal meghittebb, családiasabb, „waldorfosabb”, így kiérdemli a gyertyafényes jelzőt. Kristóf a koncert házigazdája, ő konferálja fel az előadókat és a darabokat, de természetesen többször ül a zongora elé is. A kevés előadó, a darabokhoz kapcsolódó anekdoták, a fellépők bemutatásának baráti összezenélés jellege mögött jól érzékelhető a vérprofizmus, azonban Kristóf jelezte, hogy szívesen várja az iskola további zenészeit is, hogy megmutathassák magukat, vagyis nem a virtuóz szint a belépő.

 

Az elhangzott darabok nem is mozoghattak volna szélesebb skálán: Bach egyik végtelenül precíz és harmonikus fúgája megfért a felkészületleneket alaposan próbára tevő Prokofjev nehezen emészthető munkájával, rengeteg nagy klasszikus nagy klasszikusai hangzottak el, Chopin, Schubert, Beethoven, Telemann, Satie szerzeményei, két jazz-szám kedvéért pedig a komolyzene határán is túllépett a felhozatal. Ez a sokszínűség elkerülhetetlenül kontrasztba állítja egymással a darabokat, ami a már jól ismert szerzeményekről is képes lefújni a port, ezt tovább segíti a művekhez kapcsolódó történet vagy érdekesség, ami mindig megelőzi az előadást.

Vagyis Kristóf egy nagyon szerencsés egyvelegét szervezte meg a hangversenynek, egy zenetörténet-órának és egy bensőséges, emelkedett hangulatú találkozónak. Aki bármilyen szinten is érdeklődik a komolyzene iránt, vagy szimplán szeret igényes koncertekre járni, annak ott a helye a következő alkalmakon, az év végén lévő évesmunka-előadásról nem is beszélve.

 Április 20-án lesz az utolsó koncert! Mindenkit szeretettel vár Kristóf!

Gyertyafenyes4

 

Keresés

naptár

További olvasnivaló