Két hete jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában Sallay Fanni, régi diákunk könyve, amely „nem egyszerű szakácskönyv, annál sokkal több. Személyes vallomás egy olyan embertől, aki elindult, hogy megvalósítsa gyerekkori álmát és saját cukrászdát nyisson Budapesten. A süteményreceptek mellett bepillantást enged a sütibolt mindennapjaiba, megismerjük a családját, a barátait, és megtapasztaljuk azt a bájos életörömöt, amely Fanni minden napját végigkíséri.”

A könyv fejezetcímei az év 12 hónapját követik.

Április

„Hét éve ez az egyik legkedvesebb hónapom. 2008 áprilisában hatalmas csodában volt részem: megszületett az első kisfiam, Bendegúz. Vele együtt született meg akkor a mostani énem is. Azzal, hogy anya lettem, visszafordíthatatlanul elindultam azon az úton, amin lennem kell. Nincs olyan reggel és este, amikor ne lennék hálás ezért az ajándékért. A születésnapi zsúrokon nálunk a gyerekek mindig egy választott témának megfelelő világba csöppennek bele. Idén Bendi kívánsága alapján űrhajós buli volt: bolygókra utazással, űrben megoldandó feladatokkal, csillagközi kalandokkal és sok-sok űrhajós sütivel.”

 

Lapok közé zárt tündérmese

„Egy igazán tartalmas szakácskönyvet tart a kezében, kedves olvasó. Hozzávetőlegesen 120 receptet írtam bele – a dupláját annak, amivel az elején számoltam. A jól használható receptekből fantasztikusan finom sütemények lesznek, és igazi Cake Shop-os titkokat fednek fel. Ha pedig úgy nézzük, egy kicsit több is, mint szakácskönyv. Annak lenyomata, hogy hihetünk az álmainkban, és példa arra, hogyan valósíthatjuk meg azokat kitartó munkával. Általában kevesebb szó esik erről, de talán még az is benne van, hogy a már megvalósult vágyainkat a mindennapokban is meg tudjuk élni, hogy ne azok váljanak hétköznapivá, hanem a hétköznapjaink váljanak általuk ünneppé.

Fogadják, olvassák szeretettel ezt a lapok közé zárt tündérmesét. Mert a varázslatok – süti formában is – léteznek!”

 

Két példa a varázslatra

CITROMOS RÉPAKENYÉR

Évről évre valami turpisságot rejtek el a húsvéti asztalon, amit a gyerekek hatalmas lelkesedéssel keresnek meg. Idén szuper trükkös volt a dolog, és az eddigi legvidámabb felfedezés követte. Éljen a sütibe sütött répa (forma), ami nem túl könnyű – és kicsit időigényes is, mert két adag tésztát kell hozzá kisütni –, de megéri türelmesnek lenni: óriási sikert arathatunk vele!

Az alaptésztához

(A megadott mennyiségre kétszer lesz szükségünk: egyszer a színezett és egyszer a natúr tésztához.)

200 g liszt, 1 tk. sütőpor, ¼ tk. só, 1 citrom héja és leve, 125 g puha vaj, 150 g porcukor,

2 nagy tojás, 1 ek. vaníliás cukor, 80 g tej, 30 g joghurt, 30 g tejszín

A színezett tésztához narancssárga ételfesték

A cukormázhoz 250 g porcukor és citromlé

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kenyérforma aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk, széleit pedig vajjal kikenjük.

2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.

3. A vajat egy másik tálban a porcukorral és vaníliás cukorral 1-2 perc alatt habverővel habosra keverjük, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, s további 1-2 percig keverjük. Végül a citromhéjat és a citromlevet is hozzátesszük, majd egy keverés után a tejszínt és a joghurtot is.

4. A lisztet és a tejet felváltva a masszához adogatva összeállítjuk a tésztát.

5. Az első adaghoz hozzákeverjük a narancssárga ételfestéket, a formába öntjük, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.

6. Amíg hűl, ugyanazt a tésztát még egyszer elkészítjük, de ezúttal nem színezzük ételfestékkel.

7. Ha a narancssárga tészta kihűlt, egy hosszú késsel hosszában úgy faragjuk meg, mintha egy nagyon magas, egyenes oldalú, háromszög alapú hasábot vágnánk ki. Ezzel elkészítjük a répa formájú tésztát.

8. Az ismételten kibélelt és kivajazott kenyérformába öntjük a nyers tészta ¾-ét, és óvatosan belenyomjuk a hosszú, narancssárga, répa formájú tésztát. A maradék nyers fehér tésztát a tetejére simítjuk, majd 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

9. A mázhoz a porcukrot tálba mérjük, majd 1 – 3 evőkanál citromlével összekeverve sűrű masszát készítünk belőle. A kihűlt, és formából kivágott kenyér tetejére csurgatjuk, és hurkapálcával lyukakat fúrunk bele. Ebbe teszünk egy-egy szép szál petrezselyemzöldet. Hűvös helyen pihentessük kb. 1 órán át, és már mehet is a húsvéti asztalra.

 

SZÍNES TORTA

Szinte giccses a jelenlegi életem tükrében, de kicsi koromban minden farsangkor perecárus kislánynak, szakácsnak, habverővel egyensúlyozó kötéltáncosnak öltöztem. Elvétve volt oroszlán és varázsló is, de azokat a kényszer szülte. Sok év elteltével is ugyanennyire szeretem a farsangot, a hónapokig tartó ötletelést követően határozottan lelkesen varrok a gyerekeknek jelmezeket. Ilyenkor a délutáni gyerekmókát felnőtt buli követi. Idén én nem cukrász leszek, hanem hulahoppkarika, ez kapta a legtöbb szavazatot a családban. Mert játszani felnőtt korban is lehet.

A fehér Sacher tésztához

175 g fehérje (5 tojás), 100 g sárgája (5 tojás), 200 g cukor, 100 g vaj, 100 g fehér csoki,

100 g liszt, ½ kiskanál sütőpor, narancs és sárga ételfesték

A befejezéshez

kék ételfesték, díszítőcukrok, kb. 100 g angolkrém (lásd külön), kb. 350 g vaníliás vajkrém

(lásd külön)

Elkészítés

1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Három kicsi (14–18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk.

2. A tojások sárgáját és a cukrot kihabosítjuk, a vajat pedig a fehér csokival gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk és a habos sárgájához csurgatjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, végül elkeverjük a sütőporral a lisztet, és a már felvert fehérjével felváltva a masszához keverjük.

3. Öt részre osztjuk, majd kettőt-kettőt összekeverünk ismét, és narancssárgára, illetve a másikat sárgára színezzük.  Az egyadagos harmadik részt fehéren hagyjuk. Külön-külön a tortakarikákba öntjük a két nagyobb és az egy kisebb adagot is, majd 160 fokon kb. 40 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy a fehéret, mivel kisebb, hamarabb ki kell venni! Ennél a tésztánál feltétlenül végezzünk tűpróbát, mert a sütési idő nagyban eltérhet sütőtől és mérettől függően.

4. Miután kihűltek a tészták, a vastagabb két lapot vízszintesen kettévágjuk. A lapok vágási felületét angolkrémmel vékonyan megkenjük, hogy még szaftosabb legyen, majd vékonyan a vaníliás vajkrémmel megkenve rétegezzük ebben a sorrendben: narancs, sárga, fehér, sárga, narancs. Akkor lesz szép szabályos, ha a formában csináljuk mindezt (kettőt egymás fölé illesztve) és picit lenyomkodjuk.

5. Végül a formából kiszabadítva a kékre színezett vajkrémmel bekenjük a külsejét, majd cukorral díszítjük.

Angolkrém

Alaprecept: 5 tojássárgája (kb. 100 g) • 100 g cukor • 100 g tejszín • 1 vaníliarúd félbevágva

Egy olyan hőálló tálba tesszük az összes hozzávalót, ami pont ráillik egy fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, míg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ez nagyjából 78–80 fok között történik meg. Ezután azonnal levesszük a fazékról, és félretesszük hűlni. Üvegben, lezárva 1,5 hétig is eláll.

Vajkrém

A vajkrém akkor jó, ha nem a vaj íze dominál benne, hanem az egyéb hozzáadott alapanyagok (pl. fűszerek, gyümölcsök, csokoládé). Ahhoz, hogy ezt elérjük, a vaj és a többi hozzávaló is langyos legyen (de ne olvadós).

Alaprecept: 100 g vajat kihabosítunk 100 g angolkrémmel. Ezt azután variálhatjuk ízlésünk és kedvünk szerint. Íme, néhány lehetőség:

Fűszeres változatokhoz (pl. vanília, fahéj stb.): 150 g angolkrémet habosítunk ki 100 g vajjal és a fűszerekkel. Csokoládés vajkrémhez összeolvasztunk 50 g csokoládét 50 g angolkrémmel, majd még 100 g angolkrémet hozzáadunk és kihűtjük. Ezután adunk hozzá további 100 g vajkrémet. Gyümölcsös krémhez 100 g vajat 80 g angolkrémmel és 70 g gyümölcspürével keverünk habosra. Folyadékkal (pl. Baileys, whisky, kávé stb.) ízesített vajkrémet úgy kapunk, hogy 60 g angolkrémet 40 grammnyi folyadékkal és 100 g vajjal kihabosítunk.