1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

2019 október 14-én, 93 éves korában elhunyt Székely Anikó. Békében ment el a földi világból, egy teljes, áldozatos életet betöltve…
Anikó iskolánk alapító tanára volt és kísérte utunkat az utolsó pillanatig, éveken át a szabad vallást tanította sok-sok osztályunknak.
Búcsúztatása, temetése 2019. november 4-én, hétfőn, 14.30-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz-- ravatalozójában.

 

ANIKO

„20 év tapasztalata, hogy a Waldorf pedagógia lényege olyan, mint egy rózsabimbó, lassan nyílik ki a figyelmes lélek számára, s én is tanúja és együtt-mozdulója vagyok ennek a folyamatnak.
Szeretet és megbecsülés, tisztelet és otthon-érzés keletkezik a lelkemben, amikor a Kossuth Lajos utcai Waldorf Iskola küszöbét átlépem….
… Mindaz, ami most szóba kerül, a 20 év történetéhez perspektivikusan hozzátartozik. Nem valamely eseménysorozat portréja, hanem a jövő felé érlelődő gondolatvitel.
Különös, hogy a Waldorf pedagógia kibontakoztatását és érvényességi idejét 200-300 évre helyezi megalkotója. Bár 100 éves, és gyakorlata 90 éves, az eredeti intuíció időtálló. Hozzá és oda térünk vissza, ha meríteni akarunk belőle, ha megérteni vagy megújítani akarjuk. A XX. század folyamán megvalósult annyi, amennyit akkor megértettünk belőle. Ez általában e pedagógiának az az arculata, amelyre a XX. század gyermekeinek szüksége volt. A következő "20 évek" már mást igényelnek, más a felnőtt, más a gyerek.
… Ha az új képességek - melyek a másik ember lelki-szellemi közelségét egészen és az azonosságig elviselhetővé és szeretettel megismerhetővé teszik - egy gyerekkel kapcsolatos problémakör számára értést jelentenek, akkor a gyerek érzi: "az én tanítóm ismer engem."
„Az általános embertan így individuális embertanná alakul. S az intuíció, aminek folyamata a leírt mód kidolgozásával tudatossá válik, az igazi emberismeretet jelenti.
A pedagógus pedig hiteles, termékeny fantáziáján át megteremti az éppen érvényes és éppen szükséges metódust.
Kísérje áldás a következő 20 év munkáját!
Szeretettel írta: Székely Anikó”

Keresés

naptár

További olvasnivaló